Pizza - & Pirogdeg
Ingredienser :
- 50 gram Jäst
- 5 dl Vatten
- 2 msk Olivolja
- 2 tsk Salt
- 13 dl Vetemjöl
Tillagning! Ca 16 stycken
- Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet, Tillsätt resten av vattnet , oljan och saltet. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 16 delar.
Fyllning med kyckling, bacon och svamp.
- 2 st Kycklingfileér
- 140 gram Bacon
- 200 gram Svamp
- 0,5 tsk Salt
- 1 krm Svartpeppar, grovmald.
- 2 dl Lätt créme fraiche
- 1 tsk Soja
- 0,5 dl Bladpersilja, strimlad
Pensling: 1 st Ägg
Garnering: 1,5 dl Ost, riven, lagrad, t ex västerbotten.
Tillagning :
- Gör pirogdegen enligt grundreceptet. Skär kycklingfileérna i tunna strimlor. Skär baconet i strimlor. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek kyckling, bacon och svamp i en stekpanna under omrörning ca 5 minuter utan extra matfett. Krydda med salt och peppar och rör i lätt creme fraiche och soja. Låt puttra några minuter och låt sedan röran kallna.
- Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut degbitarna till kvadrater ca 12x12 cm. Lägg i en klick fyllning som en sträng i mitt på degen och rulla ihop till rullar. Nyp till ordentligt i kanterna och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över osten.
- Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Pirogerna passar lika bra att servera varma som kalla.
Kommentarer
Trackback