Catta delar med sig av ett recept på "Pasta Carbonara"

pasta carbonara
4 portioner
En påse ägg tagliatelle
1 stor purjolök
2 st förpacningar bacon
3 dl grädde (går lika bra med laktos fri)
3 ägggulor
Finstrimla purjolöken och baconet bryn detta tillsammans i en stek panna kokapastan den tid det står på påsen (använder ni färsk pasta går det ju fortare
blanda ägggulorna med grädden när allt är färdigt blanda allt sammans i en större gryta och häll över ägg och gräddblandningen tillsätt grovmalen svartpeppar låt grytan stå på låg värme ett tag innan serverin då blir det extra krämigt
Servera med valfri sallad.
Kan varmt rekomendera detta då även barnen brukar gilla det
4 portioner
En påse ägg tagliatelle
1 stor purjolök
2 st förpackningar bacon
3 dl grädde (går lika bra med laktos fri)
3 ägggulor
Finstrimla purjolöken och baconet bryn detta tillsammans i en stek panna kokapastan den tid det står på påsen (använder ni färsk pasta går det ju fortare
blanda ägggulorna med grädden när allt är färdigt blanda allt sammans i en större gryta och häll över ägg och gräddblandningen tillsätt grovmalen svartpeppar låt grytan stå på låg värme ett tag innan serverin då blir det extra krämigt
Servera med valfri sallad.
Kan varmt rekomendera detta då även barnen brukar gilla det
"Rekomenderas av Catta"

Köttfärsfyllda paprikor

Idag vart jag så ruskigt sugen på Köttfärsfyllda paprikor så jag skippade Daniels planer med hemmagjorda köttbullar och snörde ihop detta ist ;)
En god Lördags middag.
Gula paprikor är det bästa till detta.
En mild smak .
Köttfärs som jag blandar purjolök, majs och kryddor i.
Steker upp det och tillsätter sedan vitlöks creme fraish.
Går också och blir jäkligt gott med taco färs ;)
Många sätter in paprikan i ugnen före för att bli mjuka, men det gör inte jag,
för jag älskar då saften från paprikan blandas med röran som är i.
En god sallad till
OCH såklart ett glas vitt till ;)

Rösti med Fläskfilé gryta

Gjorde Rösti för första gången idag och ja förstår inte varför ja inte gjort det tidigare ?!
Har ju vetat vad det är länge men inte att det riktigt kommit på tanken.
Röstin, vart 2 stycken.
Och då kokade jag potatis imorse som fick stå och kallna några timmar.
Tog rivgärnet och gjorde en hel gryta med potatis.
Hacka lök, blanda med den rivna potatisen, salta peppra och ja det du vill ha i den.
Går också med rivna morötter.
Satte flytande smör + olivolja i den hettade stekpannan.
I med potatis röran ner i pannan och platta till.
Stek på under mellan värme ca 5 minuter och höj sedan och stek ytterligare ca 5-10 min.
Vänd på den och upprepa samma sak.
RIKTIGT gott.
Före jag började med detta så skar jag fläskfilé i små bitar, stekte försiktigt på svag värme med kryddor.
Strimla paprika och stoppa i det med och sen häll över matlagningsgrädde.
En halv köttbuljong, ca 1 tsk soya och ca 2 msk chili peppar.
Låt puttra en stund och sen är det klart =)
Gjorde en enkel sallad som endast består av coctail tomater, gurka och sallad.
Och såklart måste man ju ha ett god öl glas till ;)

Hallå

Är det några särskilda recept ni söker efter, eller är det något ni vill jag skriver om eller vill NI dela med er av era recept ?
Ni får jätte gärna skriva ner ett recept här i kommentar, skriva era namn så publicerar jag det.
Ni är en del läsare och nån av er har säkert nått smarrigt att dela med er av ;)

Anki special

Stekt potatis, tomater i ugn och kassler skivor med paprika och beasås täcke.
Det var gårdagens middag och det var ruskigt gott..

Dagens middag : Stuvade Makaroner och Korv

Det får bli som nå så enkelt som det idag.
Jag är slö , trött och orkeslös, så visst passar det bra ?

Vanliga muffins med Marabou choklad

Alla kan ju göra muffins ;) eller hur ?
Testa krossa marabou choklad kaka och strö över.
Det var populärt....Och jätte gott ;)
Här hemma vart dom populära.
(Min 4 åriga son som fått göra dom här)

"Falsk" Dansk wienerbröd

Vart så sugen på att göra detta ikväll så jag snörde ihop en plåt.
Detta kommer göras oftare, och godare än vanliga bullar ;)
  • 75 gram                     Jäst
  • 150 gram                    Margarin/smör
  • 2  dl                           Mjölk
  • 1 tsk                          Stött  Kardemumma           (Dock inget jag använde)
  • ½    tsk                      Salt
  • 1 dl                            Socker
  • 2 st                            Ägg             (Lättvispade)
  • Ca 9 dl                       Mjöl
Fyllning 1:

  • 8 msk                          Vanilj/marsanpukver för kallrörd vaniljkräm
  • 3 dl                               Mjölk
Fyllning 2:
  • 150 gram                      Margarin/smör
  • 2  dl                              Socker
  • 1 msk                           Ljus sirap
Gör såhär:
Ugn 250 grader.
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt och häll över jästen, rör till jästen har löst sig. Tillsätt ägg, salt, socker och kardemumma(om man vill ha det), rör om.
Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg, låt jäsa i 15 minuter.
Blanda de två olika fyllningarna.
Dela degen i två degar, den första kavlas ut till en rektangulär kaka som läggs på ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred över kräm nr 1.
Kavla ut den andra degbiten till en rektangel, bred på fyllning nr 2, rulla ihop som en rulltårta, skär i ca 20 bitar (eller några fler, beroende på hur stor långpanna du har) och ställ dom med snittytan ner på den första kakan som ligger i långpannan.
Låt jäsa i 60 minuter, övertäckt.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker eller när kakan är färdig ringla över florsocker.
Grädda på nedersta falsen i 15-20 minuter.
Ät och njut!

Dagens middag

Fick bli fläskfilé pasta.
Vad har jag då ?
  • 1 pkt                 Färsk äggpasta
  • 1 röd el gul        Paprika
  • 1 Burk               Majs
  • 1 Burk               Champinjoner
  • 1 Hel                  Fläskfilé
  • 1 Pkt                  kelda Ostsås
Koka upp pastan ca 2-3 minuter.
Skär fläskfilen i 4 bitar per skiva, stek och krydda lätt.
Strimla paprika.
Blanda allt i en stekpanna/kastrull, häll över ostsåsen och låt det puttra ett tag.
En god sallad till.
Servera och ät =)
Blanda allt i en stekpanna/kastrull och häll över

Det kommer

Upp lite recept senare ikväll och biler på sådant jag gjort under dagen...
Hoppas ni kommer gilla det.
Så håll utkik ;)

Tipps

Middagen vi gjorde igår och som vi gjort flera ggr och som är väldigt populärt både för vuxen och som små.
Dom flesta blir lätt fort LESS korv, det håller ni med om va ?
Och vi är en av dom familjer som är less det.

Men ta fram pitabröd och värm dom i ugnen.
Skär grillkorv i skivor och stek dom.
Ta fram potatis sallad.
Hacka i små bitar, gurka, tomat och sallad.
Ketchup.

Blanda allt detta i pitabrödet och njut.
Riktigt gott .

Enkel Korvgryta

  1. 200 gram                              Korv
  2. 2    dl                                    Vatten
  3. 0,5 st                                    Buljongtärningar
  4. 1   msk                                 Senap
  5. 200 gram                              Potatis(ar)
  6. 50 gram                                Gul lök
  7. 250 gram                              Rotfrukter
  8. 250 gram                              Grytgrönsaker
  9. 1    kvist                               Persilja
1. Koka upp vattnet, buljongtärningen och senapen. Skala och skär potatisen, löken och rotsakerna i lagom stora bitar. Låt dem koka mjuka i buljongen.

2. Skär under tiden korven, lägg den i grytan och låt det hela bli genomvarmt. Klipp persilja över. Om du bryner korv och lök, får du en kraftigare smak på rätten.

Absolut !!!!

Fick en fråga av Sandra om man får lämna ut recept här och det kan jag tycka är en kul grej.
Ni får gärna dela med er av era recept så kan jag lägga ut dom och skriva erat namn under dom.
Jag vill gärna ha något nytt att testa också ;)

//Anki

Heejsan

Ni som nu följer min blogg här, ni får gärna lämna en komentar ;)
Det är ju en del har jag sett och skulle vara kul o veta vem ni är och hur ni hittade hit =)
Och om det finns nått ni vill jag ska skriva om , eller tipps på något.

Så kom igen, kluddra ner lite

Dagens middag

Idag är våran dagens middag :
Stinas kyckling, pommes, sallad och beasås.
Enkelt och gott.

Ägg & Mjölk fritt

Ägg- och mjölkfria recept
Dessa recept är perfekta för de som vill kunna äta maträtter som egentligen innehåller mjölkprodukter och ägg. Dessa recept är designade så att de skall vara mjölk- och äggfria och passa för de som lider av mjölkproteinallergi och/eller laktosintolerans samt äggallergi.
Bullar:
50 g jäst
150 g mjölkfritt margarin
5 dl vatten/ mjölkersättning
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 1/2 l vetemjöl
1-2 tsk kardemumma
Fyllning:
75 g mjölkfritt margarin
3-4 msk socker
En nypa kanel
Man börjar med att sätta på ugnen på 250 grader, smular sönder jästen i en bunke och smälter matfettet. Sedan tillsätter man vatten/mjölkersättning och värmer detta tills det är fingervarmt. Efter detta rör man ut jästen med lite av degspadet och tillsätter salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl, man arbetar sedan ihop degen och låter den jäsa i cirka 30 minuter. När man gjort detta mjölar man bakbordet och arbetar degen smidig, delar degen i två delar och kavlar ut varje del till en avlång kaka, cirka 1/2 cm tjock. De avlånga kakorna breder man sedan hälften av fettet på och strör över socker och kanel. Kakorna rullar man sedan till två rullar som man skär i 24 bitar och som man ställer i pappersformar på plåtar. Bullarna låter man sedan jäsa i cirka 30 minuter, sedan penslar man dem med varmt vatten blandat med mjölkfritt margarin och gräddar i cirka 5 minuter.
Ägg- och mjölkfria recept
Dessa recept är perfekta för de som vill kunna äta maträtter som egentligen innehåller mjölkprodukter och ägg. Dessa recept är designade så att de skall vara mjölk- och äggfria och passa för de som lider av mjölkproteinallergi och/eller laktosintolerans samt äggallergi.
Bullar:
50 g jäst
150 g mjölkfritt margarin
5 dl vatten/ mjölkersättning
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 1/2 l vetemjöl
1-2 tsk kardemumma
Fyllning:
75 g mjölkfritt margarin
3-4 msk socker
En nypa kanel
Man börjar med att sätta på ugnen på 250 grader, smular sönder jästen i en bunke och smälter matfettet. Sedan tillsätter man vatten/mjölkersättning och värmer detta tills det är fingervarmt. Efter detta rör man ut jästen med lite av degspadet och tillsätter salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl, man arbetar sedan ihop degen och låter den jäsa i cirka 30 minuter. När man gjort detta mjölar man bakbordet och arbetar degen smidig, delar degen i två delar och kavlar ut varje del till en avlång kaka, cirka 1/2 cm tjock. De avlånga kakorna breder man sedan hälften av fettet på och strör över socker och kanel. Kakorna rullar man sedan till två rullar som man skär i 24 bitar och som man ställer i pappersformar på plåtar. Bullarna låter man sedan jäsa i cirka 30 minuter, sedan penslar man dem med varmt vatten blandat med mjölkfritt margarin och gräddar i cirka 5 minuter.
Pannkakor:
1 dl vetemjöl
1/2 krm salt
1 krm bakpulver
1 1/2 dl mjölkersättning
1 msk majsolja/smält mjölkfritt margarin
Man börjar med att blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Sedan tillsätter man mjölkersättning och vispar detta tills smeten är jämn, blandar i oljan och låter svälla. När man gjort detta kan man börja grädda pannkakorna.



Mjuk kaka:
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
2 msk pärlsocker
Man börjar med att sätta på ugnen på 175 grader, smörjer och bröar en form. Sedan blandar man vetemjöl, socker och bakpulver i en bunke, finfördelar fettet och blandar i. Efter detta tillsätter man vattnet och rör om, häller i smeten i formen och strör över pärlsockret och låter grädda kakan i ugnen i cirka 40 minuter.

Egen sått

Potatis, rabarber, grönkål, sallad, sen har jagjordgubbsplantor, smultron och det kommer bli en massa till ;)
Visst är eget godast ? Och man vet vad man får i sig...
Här är årets skörd....Och som så goda dom var =)

Pizza bullar

Här har jag gjort pizzabullar som är en bra Mellis för dom små.
En vanlig bulldeg med fyllning av skinka och ost och tomatsås.

Köttfärs Piroger

Hittade en bild i min dator på några piroger jag gjort.
Min man älskar dom här och det är köttfärsröra i dom.
Det jag använder är :
Köttfärs
Salt och peppar
Majs
Paprika
Tomat sås
Purjolök
Receptet på pirogdegen varierar men jag har ju ett här på bloggen med..som du hittar HÄR
Bra lunch...Eller varför inte middag med en god sallad till ?

Spette kaka ?

Har ni ätit det någon gång ? Det har jag, och jag tkr det är väldigt gott, varför inte till glass eller bara som snacks till ett vin glas eller två?
Jag har aldrig prövat på att göra det själv hemma men har stort sug att testa på en såkallade "Fusk" spettekaka.
Tänkte dela med mig av receptet om nån fler är sugen.
  • 250 g smör
  • 5 dl socker
  • 5 ägg
  • 5 dl potatismjöl
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Så här lagar du Spettekaka hemgjord i ugnen:

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  3. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet.
  4. Smörj en långpanna med lite smör.
  5. Lägg en del av spettekakssmeten i en bakstrut och spritsa ut ett lager ca halv centimeter lager mönster i botten på långpannan.
  6. Grädda detta lager så att det stelnar och upprepa detta tills du bakad hela spettekakssmeten. Låt spettekakan kallna i pannan.
  7. Gör kristyren till spettekakan: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp.
  8. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster. Spritsa kristyren på spettekakan i mönster och låt kristyren stelna.
  9. Stjälp upp spettekakan och skär (såga) försiktigt ut lagom stora portionsbitar.


Daimbitar

Goda, sliskiga daimbitar som passar till det mesta festligheterna.


  • 4 st                          Ägg
  • 6 dl                          Socker
  • 2 dl                          Ljumet vatten
  • 6 dl                          Mjöl
  • 4 tsk                        Bakpulver
Vispa äggen och socker poröst.
Blanda ner vattnet, mjölet och bakpulvret.
Grädda i 175 grader i 30 minuter.
När degen gräddats klart så stick hål i degen med en gaffel..."Små hål"
Kolakrämen :


  • 250 gram                            Margarin
  • 4     dl                                Socker
  • 3     st                                Ägg
  • 2.5  tsk                              Vaniljsocker
Blanda och stjud i en tjockbottnad kastrull, tills smeten tjocknar.
Bred kräme över den varma kakan.
Viktigt du rör hela tiden så det inte bränns.
Ta ca 3 stycken dubbel daim, krossa dom noga och strö över dom över kakan.
Låt det svalna lite innan du skär upp kakan i rutor.

Gino

Bananer
Jordgubbar
Kiwi
Vit Choklad
Dela frukten & bären i lagom stora bitar!
Lägg sedan i en ugnsäker fort, strö över MYCKET riven vit choklad och sätt i ugnen på 225 grader.
Bara över värme eller grill i 1-3 minuter.
En god efterätt? Det kan jag lova ;)

Filmrullar i Långpanna

  • 4 st                 Ägg
  • 4 dl                 Strösocker
  • 150 gram        Smält margarin
  • 1 dl                Kokos
  • 4.5 dl             Mjöl
  • 1.5 tsk            Bakpulver
  • 8-10 droppar   Grön karamellfärg
  • 1.5 dl              Arrakspunch
  • Blockchoklad
  • Lite            Olja
Blanda alla ingredienser (utom arrakspunch, blockchoklad och oljan), och häll i en bakplåtsklädd långpanna och grädda på 175 - 200 grader.
Tippa upp kakan och låt den svalna.
Hacka små hål med en gaffel. Häll över 1.5 dl arrakspunch.
Smällt blockchokladen tillsammans med lite olja och pensla över kakan.
Skär sedan i bitar.

Kokos & bananplättar/pannkaka

Recept som dom flesta barnen gillar.
Har man barn som t ex jag har som är väldigt dåliga på att äta så är det här att rekomendera.
(Ca 10 st)
  • 2 dl                 Rismjöl eller Vetemjöl
  • 2 st                 Ägg
  • 2 msk             Strösocker
  • 1 nypa            Salt
  • 3½                 Kokosmjölk, 14%
  • 2 st                Stora mogna bananer
  • 1 msk             Vegetabilisk Olja
  • Kokosgrädde till servering.
  1. Häll kokosmjölken i en mixer. Tillsätt mjöl, ägg, socker och salt och mixa till en jämn smet, ca 30 sek. Låt stå sedan ca 10 minuter.
  2. Lägg i skivad banan. Mixa igen till en jämn smet.
  3. Hetta upp 1 tsk av oljan i en teflonstekpanna. Snurra pannan så att den täcks av olja och häll bort överflödig olja.
  4. Häll i 1 dl pannkakssmet och snurra pannan så att pannkakan blir ca 15 cm i diameter. Grädda på medelvärme tills undersidan är gyllene och ovansidan fast, ca 1 min. Vänd pannkakan och grädda andra sidan. Lägg över på ett fat. Tillsätt mer olja och upprepa tills smeten är slut.
  5. Vik varje pannkaka och lägg upp dom på serveringsfat.
  6. Servera med kokosgrädde.

Sockerplättar ?

Har nån av er testat det nån gång?
Skulle va spännande, tror jag ska testa mig på det iaf..
(Ca 50 st)
  • 3 st                     Ägg
  • 2 dl                     Florsocker
  • 1 3/4                   Vetemjöl
Baka på Välsmord plåt.
Grädda i 200-225 grader i ca 7-8 minuter.


Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt mjölet. Klicka ut smeten med en tesked på plåten. Grädda kakorna tills de fått ljusgul färg. Lossa dom genast med en kniv.
Recept: Skrabbelucker
(Bilden är lånad)

Nu så

Nu har jag lagt upp lite av mina favvo recept, men kommer inte lägga ut något mera såhär, men är det något ni söker efter eller vill ha tipps på något så får ni självklart fråga och jag kanske har något som är intressant.
Jag drunknar i recept och skulle behöva sätta mig ner och renskriva alla då böckerna jag skrivit i börjar vara lite nötta.
Sen vill jag ha lite ordning så man hittar allt bättre.
Så köpa nya böcker och skriva så allt blir som det ska =)
Annars kommer jag bara att lägga ut om det är något jag gjort och kanske skriva ner vad jag använt och vad man ska ha i den maträtt/bakning jag gjort.
Känns som om det är det jag vill göra.
Men är det något ni vill ha och jag har det så säg till så skriver jag ner just det här i bloggen =)
Mvh // Anki

Silva Kaka

Ugn 175 grader.
  • 3 st                         Ägg
  • 3 dl                         Socker
  • 3 dl                         Vetemjöl
  • 3 tsk                       Bakpulver
  • 1 ½                         Kallt vatten
Kräm :

  • 150 gram                  Margarin
  • 1½  dl                       Socker
  • 2 st                           Äggulor
  • 2 tsk                         Vaniljsocker
  • "Att strö över = 1 dl Cocos"
  1. Vispa äggen + socker poröst.
  2. Tillsätt det kalla vattnet, vetemjöl och bakpulvret. Rör till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord långpanna.
  4. Smällt margarinet till krämen, tillsätt sockret, äggulorna och vaniljsockret. Sjud försiktigt upp under omrörning tills den tjocknar.
  5. Bred krämen över den gräddade kakan, strö över cosos och skär sedan kakan i rutor.

Receptet Daniel använder till Pizzapaj deg.

Daniel är en hejjare på det här med pizzapaj och får alltid göra det om det ska göras ;)
  • 25 gram                      Jäst  (50 gram går också bra)
  • 2,5 dl                          Vatten (37 grader)
  • 2 msk                         Matolja
  • 6-7 dl                          Vetemjöl
  • 0,5 tsk                         Salt
Jäs degen 30 minuter till 1 timma.

En god sås till t ex fläskfilé !!!

Då jag gör t,ex fläskfilé och tärnad dill potatis så tkr jag en hemmagjord dragonsås är jäkligt gott till ;)
Så jag tänkte jag delar med mig av den dragon sås jag brukar göra.
Och som min MAN uppskattar och älskar.
  • 5  dl                          Cremé Fraiche
  • 2  st                          Buljong tärningar
  • 1 st                           Lök
  • 2 msk                        Senap
  • Ca 1 näve                  Dragon (men jag tar ännu mera än så) ;)
  • 2  msk                       Smör eller margarin
Mixa eller hacka löken i små små bitar och fräs den med smöret i en gryta.
Häll i creme frachien och rör om.
Sätt i bulljongtärningarna och rör om tills dom smällt.
Sätt i senapen och rör sedan i dragonen...
Rör om och servera till det goda köttet
;)
Ni måste bara testa denna goda sås om ni inte gjort det.
Rekomenderas starkt.

En god Äggsallad

  • 4 msk             Majonäs
  • 1 dl                 Grädde eller gräddfil
  • 1 tsk               Senap
  • 6 st                 Hårdkokta Ägg
  • 100 gram         Kokt skinka
  • 1 st                 Knippa gräslök
Blanda majonäsen med grädden och senapen.
Skala äggen och skär dom i skivor.
Skär skinkan i tärningar och blanda dom med äggskivorna och majonäsen.
Skölj gräslöken noga och skär dom i små bitar som strös över äggsalladen.

KycklingPaj

  • 3 st                     Gula lökar
  • 200 gram             Champinjoner
  • 1 st                     Vitlöksklyfta
  • 3 msk                  Chilisås
  • 2 msk                  Senap
  • 1 Burk                 Cremé fraiche
  • Salt och peppar
  • 7-8 dl                 Stekt kyckling kött
  • 1                       Liten bit kassler
  • 3-4 plattor          Smördeg
Fräs lök och svamp.
Blanda vitlök, kryddor "efter smak"m cremé fraiche, rör om och smaka av.
Bryn kasslern i småbitar, skär kycklingen i bitar.
Blanda ner lök, svamp, kasslern och kycklingen i röran av creme fraiche.
Lägg allt i en pajform med smördegs plattorna över.
In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.

Pizza jag brukar göra

Deg:


  • 25 gram                    Jäst
  • 1 1/2                        Ljummet vatten (37 grader)
  • 1/2 tsk                      Salt
  • 1   msk                     Socker
  • 3   msk                     Olivolja
  • 4 1/2 dl                    Vetemjöl
Tomatsås:

  • 2 st                            Gula lökar
  • 2-4 st                         Vitlöksklyftor
  • 4 msk                         Olivolja
  • 1 burk                        Krossade tomater (400 gram)
  • 1/2-1 dl                      Tomatpuré
  • 2 tsk                          Torkad Oregano
  • 2 tsk                          Torkad Basilika
  • 1 tsk                          Strösocker
  • 1 tsk                          Salt
  • 2 krm                         nymald svartpeppar
Man kan också som jag brukar göra oftast slänga i några burkar krossade tomater i en gryta och tillsätta buljong och koka upp det tills det blir en sås....Om man vill göra det enkelt för sig ;) Och dom krydder man vill ha i.
Fyllning:

3 hg                      Tärnad kokt skinka
Gratinering :

4 dl                      Riven Ost
2 msk                   Olivolja
  • Skala och hacka löken och pressa vitlöken. Fräs vitlök i olja i en kastrull tills löken är alldeles mjuk ich genomskinlig.
  • Blanda ner de övriga ingredienserna till såsen och låt den puttra på svag värme med lock ca 45 minuter. Rör om i såsen då och då.
  • Rör ut jästen och sockret i vattnet. Tillsätt salt, olja och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt. Tag ev upp den på ett bord och knåda ned händerna. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 30-60 min.
  • Förbered ingredienserna till fyllningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Dela degen i fyra delar och kavla ut varje deg till en rund kaka ca 18 cm i diameter.
  • Fördela såsen på bottnarna men lämna ca 2 cm av kanten runtom.
  • Lägg på önskad fyllning och strö över osten. Pensla kanterna med olja.
  • Grädda något under mitten av ugnen tills pizzan har fått fin färg, ca 15 min.
  • Servera och njut av den goda pizzan ;)

Krash kakor !!!!!!!!!!!!!

Många har undrat länge vad nu dessa krash kakor är.
Det började för några år sen då jag bakade, det kom upp ett recept i skallen eller, liknande recept som finska pinnar är det ju men att ja gjorde om det lite.
Jag tänkte att jag ska exprimentera lite och sagt som gjort gjorde jag det.

Nu tänkte jag berätta HUR jag gjorde, och det här är INGA kakor för dom som är livrädd för socker.


Jag smälte margarin, ja beroende på hur stor mängd man ville ha.
Satte det smälta smöret i en bunke, stoppade i en massa socker, tills det blev en tjockare grynig massa.
Sedan i med vaniljsocker och mjöl så det blev en smet som var kladdig men ändå arbets duglig.
Går det att rulla en boll då är den perfekt, omän den inte får vara för hård.
Mer lös än hård.

Jag rullade smeten till små bollar och sen satte jag dom på bakplåtspapper och tryckte dom med fingrarna så det blev runda små kakor.
Man kan om man vill sätta pärlsocker på dom .
Sen in i ugnen i mitten på 200 grader.

Jag gjorde dessa och tyckte det blev helt misslyckat, dom var ätbara men jag fick dom inte som jag skulle.
Alltså jag började kalla dom "Dom misslyckade kakorna".
Dom blev väldigt populära både hos mig karl och min pappa, och pappa sa alltid att han vill ha misslyckade kakor.

Min mamma försökte sig på detta recept med, men pappa sa att det är BARA JAG som kan misslyckas med dom och få dom så som jag fick dom, och ja JAG kan misslyckas med dom än idag ;)
Men detta misslyckande vart ett bra misslyckande.
Eftersom dom är så populära.
Mamma fick in knepet till slut och började hon med, och sen började hon testa göra dom med choklad som oxå var riktigt bra misslyckande ;)


Så det mina vänner, det är KRASHKAKOR, som min kära far döpt dom till.

Så då vet ni det hemliga lätta receptet...hehe


(Då du gör kakorna så ska dom va riktigt TUNNA)

Marrängkaka med rabarber

Sökfestlig marängkaka med rabarber.
En riktig kalaskaka med marängtäcke. Vill du göra fikat extra festligt kan du servera lite vaniljsås till.
Ingredienser :


  • 50 g              Smör eller margarin
  • 1   st             Ägg
  • 3   st             Äggulor
  • 2   dl             Socker
  • 3   dl             Vetemjöl
  • 2   tsk           Bakpulver
  • 1/2 dl            Mjölk
Fyllning :


  • 1 liter             Rabarber i små bitar
  • 1/2 dl             Socker
Maräng :

  • 3 st                 Äggvitor
  • 1 1/2 dl           Socker
Gör så här :


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Blanda rabarber och socker. Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna.
Vispa ägget, äggulorna och sockret vitt och poröst.
Sikta ner vetemjölet och bakpulvret, tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät.
Bred ut smeten jämn i formen och strö över rabarberbitarna.
Ställ i nedre delen av ugnen och grädda ca 35 minuter.
Vispa äggvitorna till marängtäcket till en fast, vitt skum.
Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning till en blank och styv massa.
Ta ut kakan ur ugnen och bred över marängsmeten.
Ställ åter in kakan i ugnen och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Pizza - & Pirogdeg

Ingredienser :


  • 50 gram            Jäst
  • 5   dl                 Vatten
  • 2   msk             Olivolja
  • 2   tsk               Salt
  • 13  dl                Vetemjöl
Tillagning!  Ca 16 stycken


  1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet, Tillsätt resten av vattnet , oljan och saltet. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 40 min.
  2. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 16 delar.
Fyllning med kyckling, bacon och svamp.
  • 2 st                Kycklingfileér
  • 140 gram        Bacon
  • 200 gram        Svamp
  • 0,5 tsk            Salt
  • 1 krm             Svartpeppar, grovmald.
  • 2 dl                Lätt créme fraiche
  • 1 tsk               Soja
  • 0,5 dl             Bladpersilja, strimlad
Pensling:   1 st Ägg

Garnering:  1,5 dl Ost, riven, lagrad, t ex västerbotten.



Tillagning :

  1. Gör pirogdegen enligt grundreceptet. Skär kycklingfileérna i tunna strimlor. Skär baconet i strimlor. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek kyckling, bacon och svamp i en stekpanna under omrörning ca 5 minuter utan extra matfett. Krydda med salt och peppar och rör i lätt creme fraiche och soja. Låt puttra några minuter och låt sedan röran kallna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut degbitarna  till kvadrater ca 12x12 cm. Lägg i en klick fyllning som en sträng i mitt på degen och rulla ihop till rullar. Nyp till ordentligt i kanterna och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över osten.
  3. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Pirogerna passar lika bra att servera varma som kalla.

Makroner

(Bilden lånad från google)
  • 4 st          Äggvitor
  • 1/2 dl       Socker
  • 150 gram  Mald Mandel (Men behövs ej om man inte vill ha det)
  • 4 dl          Florsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna tills dom börjar bli styva. Blanda ner strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills du har en riktigt fast marängsmet. Det tar ca 4 minuter. Om du vill färga smeten kan du droppa i några droppar färg/smak i slutet.
Blanda florsockret och mandelmjölet och vänd försiktigt ner blandningen i äggvitorna.
Det är viktigt att du inte rör för mycket för då försvinner luften ur marängsmeten och kakorna kommer bli väldigt platta... Så rör ner det försiktigt med en slev och inte med vispen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt/plåtar.
Fyll en sprits med smeten och spritsa ut runda små kakor på plåten. Kakorna kan vara lika stora som en 1krona el större.
Låt kakorna vila cirka 20 minuter innan du sätter dom i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter, beroende på storlek.
Du kan känna på en kaka efter 15 minuter, om kakan går att lossa från pappret så är den färdiggräddad.
Kakorna behöver inte vara helt genomtorra. Det är godast om ytan är spröd och innanmätet lite segt.
Dra bakplåtspappret av plåten genast du tar ut den ur ugnen och låt kakorna svalna helt på bakplåtspappret.
Fyll kakorna med till exempel smörkräm. Är också gott med en ganache gjord på vit choklad som fyllning.
Smörkräm :
  • 100 gram            Smör
  • 1 1/2 dl               Florsocker
  • 1 tsk                   Vaniljsocker
  • 1 st                     Äggula
Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt, vispa ner äggulan och eventuellt smaksättning och färg sist.
Om man vill kan man vispa ner lite hallonsylt så får man både färg och smak. Bred eller spritsa lite smörkräd på undersidan av en kaka och lägg en annan kaka som lock.

Pensionärskaka!

  • 3 st              Ägg
  • 3 dl              Socker
  • 1 dl              Kokande Vatten
  • 3 dl              Vetemjöl
  • 2 tsk             Bakpulver

Fyllning:


  • 125 gram     Smör
  • 1 dl              Mjölk
  • 3 msk          Vaniljsocker
Gör så här :

Vispa ägg och socker poröst. Rör ned kokande vatten, vetemjöl och bakpulver .
Sätt smeten i en smord eller bröad form.
175 grader i ca 40 minuter.
Fyllningen gör du så här :

Smält smöret , tillsätt mjölken och koka häftigt i 2 minuter och rör ned vaniljsockret.
Dela kakan direkt du tagit den ur ugnen och tryck sedan ihop den när fyllningen är på plats.

Saffranskaka

Du behöver :
  • 200 gram      Smör eller Margarin
  • 0,5 gram       Saffran
  • 2 St              Ägg
  • 3 dl              Strösocker
  • 2 tsk            Bakpulver
  • 1,5 dl           Mjölk
  • 4 dl              Vetemjöl
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:

Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i din mortel.Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat.
Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna..
Sikta över florsocker vid servering.

Fläskfilé gryta med Ris

  • En hel Fläskfilé
  • 1 st Gul, grön och röd Paprika
  • 1/5 Burk med Syltlökar
  • Grädde
  • 1 st Kabanose Öl korv
  • 1-2 st Hönsbuljong
  • Ca 1/5 Msk Kalvfond
Ta och skär fläskfilen i mindre bitar, av en skiva blir det ca 4 tärningar.
Stek den på svag värme tills den är igenom stekt.
Strimmla paprikorna sätt dom i en gryta tsm med den färdiga fläskfilén.
Bryn ca en halv burk med syltlökar och sätt i det tsm med resten.
Skär öl korven i skivor, bryn några minuter och sätt ner det i grytan med.
Häll på grädde så det "minst" täcker allt, men sätt gärna lite extra.
Koka upp det och tillsätt buljongen och senare kalvfonden.
Använd antingen Maizena redning eller gör en egen redning.
Häll i lite så såsen tjocknar lite.
Låt allt koka upp ca 20 minuter.
Koka ris och skär upp pain riche med frön.
Servere och ät, gärna med en god sallad till.
Doppa brödet i såsen och njut av det goda ;)
En öl el ett glas vin till passar alldeles utmärkt !!!

Hejsan

Tänkte starta upp en blogg som innehåller recept på mat och bak.
Ist för att ha en privat så gör jag om den här bloggen till det ist ;)
Vet det är många som gärna vill ja ska sätta ut på min andra blogg men känns som om det blir så grötigt om jag ska lägga allt där.
Bättre ha en egen...

Hoppas ni kommer tycka det blir bra..

RSS 2.0